Trijntje Eurovisie Song Festival
Het Euro Marketing Visie Songfestival
20 mei 2015
Marketing energie leverancier, service, event
Vandebron geeft de marketing energie en verkoopt het niet
24 juni 2015

Is Blatter zo creatief of is de marketing zo corrupt?

Fifa, voetbal, soccer, footbal, stadion

Afgelopen weken heb ik veel gelezen over de verkiezingen van de FIFA en de corruptie binnen de FIFA, heel veel zelfs. De kranten, radio, journaal, Late Night programma’s, Twitter etc. alle media stonden er vol van en iedereen heeft zo zijn mening. #Blatterout.

Nu was daar dan uiteindelijk de verkiezing en werd Blatter weer voor vier jaar herkozen. Dit was geen verrassing. Blatter heeft namelijk de sponsoren in zijn zak. En met die sponsoren zet hij voetbal op de kaart in landen die dit zelf niet kunnen betalen. Dit zijn vaak ook de landen die weinig in te brengen hebben in deze voetbalwereld. Laat staan er een gedachte achter hebben. Wel zien zij dat Blatter goed voor hun is.

De weldenkende landen hebben een even grote stem in de verkiezing als de meest nietszeggende landen. Dus een groot voetballand als Duitsland heeft een even grote stem als bijvoorbeeld een Kaaimaneilanden (50.000 inwoners). Er zijn echter 209 stemmen te verdelen, waarbij er misschien 30 landen echt toe doen (schat ik zelf in) als het gaat om internationaal voetbal.

Marketing machine FIFA
De FIFA is niets meer dan een marketingmachine. Ze organiseren toernooien waar veel publiciteit omheen zit en deze publiciteit weten ze te verkopen aan merken die hier graag hun naam aan willen lenen.

Bijna 30 procent van de inkomsten van de FIFA komt uit marketing. Elk jaar ontvangt de federatie ruim 10 procent meer, tot een bedrag van $465 miljoen in 2014. De FIFA ontving de afgelopen vier jaar $1,62 miljard van sponsoren.

Merken als Adidas, Coca-Cola en Visa zorgen ervoor dat Blatter zorgeloos zijn stemmen in de kleine stemlanden in leven kan houden. En dat een merk als Sony opstapt als sponsor, zegt wellicht meer over de status waar het bedrijf momenteel in verkeert, dan dat het komt door de slechte publiciteit. Een excuus is vaak wat anders dan een daadwerkelijke reden.

Sponsoren durven namelijk niet vrijwillig op te stappen. Het ontbreekt hun aan creativiteit hoe ze deze miljoenen dan moeten besteden met hetzelfde resultaat. En als zij weggaan staat de concurrent al hijgend in de nek klaar om de FIFA marketingmachine aan te zetten.

Grote merken worden dus geleid door angst.

Lucratief inzetten marketinggeld
Blatter besteedt zijn marketinggeld ondertussen heel lucratief, zoals een goed leider behoort te doen. Als je weet dat een besteed miljoen in Duitsland geen verschil maakt en hetzelfde miljoen voor een grote verandering zorgt bij de Cookeilanden, die beide een even grote inbreng hebben in stemmen, dan is de rekensom snel gemaakt.

Logisch dus dat de UEFA weer boos wordt en dreigt met een boycot. Echter dit zorgt er alleen maar voor dat Blatter nog meer geld kan steken in de kleinere landen. Dus wordt de UEFA ook geleid door angst.

De enigen die ervoor kunnen zorgen dat Blatter opstapt zijn wij dus! Als wij het EK en het WK boycotten wordt het voor merken niet meer interessant om te sponsoren en zal de FIFA ook niet meer zo’n grote marketingmachine kunnen zijn.

Echter ik zie dat niet snel gebeuren. Want ook wij hebben angst, namelijk de angst dat wij spektakel mislopen.

Gideon Tailleur – Retail Marketingspecialist met focus op omnichannel. Volg me op Twitter: @gideontailleur

Inspireer iemand anders ook door deze blog te delen:
Share

Comments are closed.