Van babyboom naar Bugaboom

Marketing hit Galatasaray, genaamd Sneijder
23 juli 2013
Wordt “NL Ziet” de Whatsapp van het TV kijken?
23 juli 2013

Al een paar jaar niet meer uit het straatbeeld van Amsterdam weg te denken, de Bugaboo.

Een luxe kinderwagen waar al snel zo’n duizend euro voor wordt neergeteld. En nee ik ben nog helemaal niet bezig met kinderen, laat staan dat ik me aan het oriënteren ben voor een kinderwagen. Juist daarom vraag ik me hardop af hoe het komt dat ik een merk als Bugaboo ken. En erover nadenkend moet ik concluderen dat dit toch wel een grote verdienste is van dit Nederlandse merk met wereldwijde bekendheid.

Waar je op TV vaak nog wordt lastig gevallen met slechte reclames van baby producten met als enige doelstelling je als ouder een slecht gevoel aanpraten als je jouw kind het betreffende product niet gunt. Daar richten ze zich bij Bugaboo juist volledig op de ouder en het gemak en uiterlijk van het product. De boodschap is dat je eigenlijk gek bent als je jezelf als ouder het gemak niet gunt van de Bugaboo, ook al betaal je hiervoor de hoofdprijs. Lopend over straat met je nieuwste aanwinst, het kind zelf, zal het gesprek zich toch ook vaak wenden op de luxe kinderwagen.

In een tijd waar bedrijven als Apple en Starbucks vaak als grote voorbeeldmerken voor andere merken worden aangehaald, denk ik dat een Bugaboo hier niet ver onder voor doet. En wellicht nog beter, aangezien het merk zich richt op een hele specifieke doelgroep, ouders met kinderen, en daarin ook nog eens een specifieke doelgroep, namelijk de mensen die meer te besteden hebben. Je kan dan ook zeker spreken van een nichemarkt. Toch is de merkbekendheid bij een veel bredere groep mensen geland dan de doelgroep. En dit is ook nog eens gerealiseerd zonder directe ATL campagnes. Weinig merken die zich zo kunnen positioneren, zonder gebruik te maken van TV reclames, net als Apple.

Puur door te kijken naar de gemakbehoefte van de klant. En buiten het gemak is het natuurlijk ook wel een bepaalt status item geworden, mede gevoed door de serie Sex & the City, wat achteraf meer geluk bleek dan Marketing wijsheid. Er wordt dan bijvoorbeeld ook niet samengewerkt met een Nijntje of wellicht Auping om het leuker of prettiger te maken voor het kind, maar de nieuwe Bugaboo editie met Viktor & Rolf die moet je toch echt niet missen als ouder. En dat in een tijd van crisis en bezuinigen in menig huishouding eerder regel is dan uitzondering.

Het is dan ook knap hoe dit bedrijf zich in zo’n 10 jaar heeft gemanifesteerd in een markt die toch volkomen verzadigd leek, kinderwagens. Het merk is dan ook een goed voorbeeld van de Blue Ocean Strategy. Iets wat ook het andere Nederlandse merk TomTom in korte tijd had bereikt, ware het niet dat dit een vrij nieuwe markt betrof en uiteindelijk korte termijn potentie bleek. TomTom had alle werelden goed in kaart gebracht, behalve hun eigen roadmap. De roadmap van Bugaboo bevindt zich daarentegen op wat meer solide terrein. En al schrijvend denk ik dat een merk als Range Rover eigenlijk een mobiliteits product als Bugaboo had moeten lanceren. Zo’n baby SUV zou toch een uitstekende aanvulling zijn voor het in wat meer zwaar weer verkerende autobedrijf. Milieutechnisch zouden ze er ook nog hogere ogen mee gooien.

Of Bugaboo met het gemak wat ze bieden echter bij zal dragen aan een babyboom? Ouders moeten toch ergens op bezuinigen.

– See more at: Adformatie

Inspireer iemand anders ook door deze blog te delen:
Share